sobota 1. srpna 2015

Preventivní zubní lékařství a kariologie 1


Po preklinickém zubním lékařství v pořadí druhý čistě zubařský předmět 1. ročníku začínající ve 2. semestru. Celkově se jedná o trojsemestrální předmět zakončený zkouškou na konci druhého ročníku.

Celým semestrem se předmět každotýdenně ubíral v duchu povinných seminářů (přednášek), ale ve většině případů zajímavých a přínosných ;). Kromě zápočtu na konci semestru se nekonají žádná průběžná zkoušení, testy ani nic podobného, jen povinná kontrolovaná docházka.

Zápočet. Test o 50 otázkách s volnou tvorbou odpovědí na několik A4 s časovým limitem až 2,5 hodiny a s nutností uspět alespoň na 90%. Člověku aby ruka neupadla :-D. Trochu hardcore, ale... Napsali jsme to všichni napoprvé. Zřejmě jsme byli posledním ročníkem, který test psal "po staru" písemně a kdy ho psal celý ročník ve stejný čas, na stejném místě zároveň. Přestože to bylo docela vyčerpávající, mělo to v něčem své kouzlo. "De novo" se testy budou psát na pc v nové počítačové učebně (a tato změna se hádám dotkne i dalších předmětů).

Pro zajímavost a větší představu o předmětu témata některých seminářů byla:
 - Orální zdraví jako součást celkového zdraví. Aplikace jeho zásad do životního stylu pacienta a celé rodiny.
 - Zubní kaz jako nejčastější onemocnění tvrdých zubních tkání
 - Diagnostika zubního kazu
 - Poruchy tvrdých zubních tkání u dočasných a stálých zubů
 - Plak a zubní kámen
 - Slina jako ústní prostředí
 - Dentální hygiena


A protože nám většina vyučujících prezentace neposkytovala, doporučuji vždy předem zjistit zda vám ji dá, jinak si to ideálně foťte a sdílejte, právě informace z prezentací jsou hlavním studijním materiálem k zápočtu ;).


Žádné komentáře:

Okomentovat